Jako fanka zdrowego jedzenia nie mogłam nie słyszeć o naczyniach Philipiak. Ba! Marzy mi się imponujący komplet garnków, patelnie. Na razie zadowalam się nożami, patelnią groszkową i jednym garnkiem do gotowania na parze. Myślę, że nie jestem odosobniona w tym planach i marzeniach, każdy kto spróbował potraw przyrządzanych w tych naczyniach, niechętnie gotuje w innych. Przy okazji kontemplowania stylowych naczyń Milano trafiłam również na temat jakim są obiady czwartkowe organizowane i sponsorowane przez markę Philipiak.
Obiady czwartkowe z najlepszych garnków…?
Jako, że jestem humanistką, już samo sformułowanie wzbudziło moją ciekawość. Przecież słynne obiady znane z historii i lekcji języka polskiego to bardzo istotna część naszej kultury. W pierwszej chwili pomyślałam, że co prawda naczynia Philipak są szlachetne, ale gdzie garnki, nawet najlepsze, a gdzie intelektualne uczty z XVIII wieku. Tymczasem jak się okazuje nazwa jest jak najbardziej trafiona i całkiem dobrze oddaje charakter spotkań organizowanych przy dużym zaangażowaniu renomowanego producenta naczyń.
Kulturalnie, zdrowo, smacznie
Na pewno warto przypomnieć, że historyczne obiady czwartkowe były co prawda ucztą dla umysłu i ducha, ale towarzyszyło im również całkiem smakowite menu, za które odpowiadał ówczesny mistrz nad mistrzami, najlepszy kucharz w Europie Paul Tremo. Na obiadach czwartkowych, które zainicjowała firma Philipiak spotykają się nie tylko eksperci związani z dietetyką, żywieniem czy kulinarną maestrią. Przy stole zastawionym suto, ale zdrowo zasiadają gwiazdy filmu, teatru, osoby znane z mediów, dziennikarze. Warto wymienić chociażby Małgorzatę Foremniak, Karolinę Malinowska, Agnieszkę Cegielską, Magdalenę Wójcik czy Małgorzatę Pieczyńską. Dla osób, które interesują się tzw. showbiznesem, są to postaci znane również z tego, że dużo i chętnie mówią o zdrowym trybie życia. Ekspertem, który przyrządza, opowiada, doradza jest również Karol Okrasa, znany z doskonałych przepisów i ciekawych opowieści na temat dobrego jedzenia.
Smaczne spotkania i szczytne cele
I już wiadomo co łączy historyczne obiady i bardzo ciekawe wydarzenie organizowane przez markę Philipiak. Najlepsza kuchnia i inspirujące, ciekawe osobowości. Rozmowy o sztuce i o najlepszych kulinariach, a także bardzo ważna działalność charytatywna (np. wsparcie dla Fundacji Akogo?). Ponadto współczesne spotkania przy czwartkowym menu odbywają się w najlepszych warszawskich restauracjach, a przede wszystkim w słynnej Belvedere w Królewskich Łazienkach.
Nie ukrywam, że odkąd się wiem o tej szczytnej i smakowitej idei, pragnienie kompletu naczyń Philipiak jest jeszcze silniejsze.
Zdjęcia: philipiak.pl. obiadyczwartkowe.pl