Konia z rzędem temu, kto nigdy nie doświadczył problemów trawiennych czy też uciążliwej i meczącej zgagi… Oczywiście są osoby, którym takie dolegliwości przytrafiają się sporadycznie, nie brakuje również nieszczęśników, którym piekący ból w przełyku czy dyspepsja przytrafiają się częściej. Przyczyny mogą być różne – od niezależnych od nad problemów zdrowotnych po niefrasobliwe podejście do zdrowiej diety.
Nie bez powodu mamy zgagę
Wiadomo dlaczego ironicznie i żartobliwie zgagą nazywa się wyjątkowo złośliwe i nieprzyjemne osoby. Jest to bowiem dolegliwość, która może dać się nieźle we znaki. Pacjenci borykający się z typowymi symptomami zgagi uskarżają się najczęściej na:
- uczucie pieczenia i palenia w przełyku i/lub w klatce piersiowej,
- kwaśny posmak w ustach,
- trudności w połykaniu.
Mamy zatem listę objawów, które mogą naprawdę uprzykrzyć życie. Warto więc wiedzieć skąd ten problem i co najważniejsze – jak go uniknąć i łagodzić dolegliwości. Najprościej mówiąc zgagę odczuwamy, kiedy występuje nadmiar kwaśnej treści żołądkowej, która z powrotem pojawia się tam, gdzie nie powinna – w przełyku. Podrażnia go i wywołuje odczucia wymienione powyżej. Z reguły jest to efekt błędów dietetycznych, np. zbyt tłustych i obfitych posiłków, spożywania alkoholu czy gazowanych napojów. Piecze i boli również w związku z szybkim, zachłannym jedzeniem. Zgaga może także towarzyszyć niektórym jednostkom chorobowym i stanom, takim jak np.:
- refluks żołądkowo – przełykowy,
- przepuklina rozworu przełykowego,
- choroba wrzodowa, dwunastnicy i dróg żółciowych,
- resekcja żołądka,
- ciąża.
Profilaktyką w zgagę
Na szczęście uciążliwe objawy zgagi można łagodzić, leczyć, warto jednak najpierw przyjrzeć się kilku mądrym wskazówkom profilaktycznym. W serwisie poświęconym bardzo przydatnej w tym kontekście rodzinie produktów Rennie (http://rennie.pl/pl/wszystko-o-rennnie.php) czytamy m.in., że:
- należy jadać często, małe i lekkostrawne posiłki (np. pięć posiłków dziennie o stałych porach),
- jemy powoli, przeżuwając dokładnie każdy kęs,
- unikamy potraw tłustych, pikantnych, kwaśnych, słodyczy zawierających dużo tłuszczu,
- obserwujemy po jakich produktach pojawia się zgaga,
- unikamy napojów gazowanych,
- po posiłku warto utrzymać pionową pozycję ciała przez co najmniej 2 godziny,
- eliminujemy podjadanie między posiłkami, unikamy niezdrowych słonych przekąsek,
- nie jemy na noc, ostatni posiłek ok. trzy godziny przed snem,
- ograniczamy albo rezygnujemy z kawy, alkoholu i papierosów,
- wskazana jest redukcja nadmiernej wagi (otyłość, nadwaga),
- unikamy obcisłych ubrań i pasków uciskających brzuch.
Łagodzimy, leczymy, pomagamy
Jeśli chodzi o łagodzenie objawów zgagi czy niestrawności przyda nam się wspomniana rodzina produktów Rennie, czyli tabletki do ssania (miętowe i owocowe). Są one dostępne bez recepty, a ich działanie jest oparte o naturalnie występujące substancje – węglan wapnia i węglan magnezu, które w żołądku zamieniają nadmiar kwasu w wodę i inne bezpieczne substancje. Za sprawą węglanu wapnia środek działa szybko. Z kolei węglan magnezu wchodzi w reakcję po chwili i dzięki temu przedłuża czas działania leku. Kwas zostaje zneutralizowany i pacjent odczuwa wyraźną ulgę oraz poprawę samopoczucia.
Zdjęcia: pixabay.com, rennie.pl, istockphoto.com