Żegnamy zgagę – rodzina produktów Rennie

Konia z rzędem temu, kto nigdy nie doświadczył problemów trawiennych czy też uciążliwej i meczącej zgagi… Oczywiście są osoby, którym takie dolegliwości przytrafiają się sporadycznie, nie brakuje również nieszczęśników, którym piekący ból w przełyku czy dyspepsja przytrafiają się częściej. Przyczyny mogą być różne – od niezależnych od nad problemów zdrowotnych po niefrasobliwe podejście do zdrowiej diety.

Nie bez powodu mamy zgagę

Wiadomo dlaczego ironicznie i żartobliwie zgagą nazywa się wyjątkowo złośliwe i nieprzyjemne osoby. Jest to bowiem dolegliwość, która może dać się nieźle we znaki. Pacjenci borykający się z typowymi symptomami zgagi uskarżają się najczęściej na:

  • uczucie pieczenia i palenia w przełyku i/lub w klatce piersiowej,
  • kwaśny posmak w ustach,
  • trudności w połykaniu.

Mamy zatem listę objawów, które mogą naprawdę uprzykrzyć życie. Warto więc wiedzieć skąd ten problem i co najważniejsze – jak go uniknąć i łagodzić dolegliwości. Najprościej mówiąc zgagę odczuwamy, kiedy występuje nadmiar kwaśnej treści żołądkowej, która z powrotem pojawia się tam, gdzie nie powinna – w przełyku. Podrażnia go i wywołuje odczucia wymienione powyżej. Z reguły jest to efekt błędów dietetycznych, np. zbyt tłustych i obfitych posiłków, spożywania alkoholu czy gazowanych napojów. Piecze i boli również w związku z szybkim, zachłannym jedzeniem. Zgaga może także towarzyszyć niektórym jednostkom chorobowym i stanom, takim jak np.:

  • refluks żołądkowo – przełykowy,
  • przepuklina rozworu przełykowego,
  • choroba wrzodowa, dwunastnicy i dróg żółciowych,
  • resekcja żołądka,
  • ciąża.
fast food
Nadwaga i tłuste, obfite posiłki – główne przyczyny zgagi

Profilaktyką w zgagę

Na szczęście uciążliwe objawy zgagi można łagodzić, leczyć, warto jednak najpierw przyjrzeć się kilku mądrym wskazówkom profilaktycznym. W serwisie poświęconym bardzo przydatnej w tym kontekście rodzinie produktów Rennie (http://rennie.pl/pl/wszystko-o-rennnie.php) czytamy m.in., że:

  • należy jadać często, małe i lekkostrawne posiłki (np. pięć posiłków dziennie o stałych porach),
  • jemy powoli, przeżuwając dokładnie każdy kęs,
  • unikamy potraw tłustych, pikantnych, kwaśnych, słodyczy zawierających dużo tłuszczu,
  • obserwujemy po jakich produktach pojawia się zgaga,
  • unikamy napojów gazowanych,
  • po posiłku warto utrzymać pionową pozycję ciała przez co najmniej 2 godziny,
  • eliminujemy podjadanie między posiłkami, unikamy niezdrowych słonych przekąsek,
  • nie jemy na noc, ostatni posiłek ok. trzy godziny przed snem,
  • ograniczamy albo rezygnujemy z kawy, alkoholu i papierosów,
  • wskazana jest redukcja nadmiernej wagi (otyłość, nadwaga),
  • unikamy obcisłych ubrań i pasków uciskających brzuch.
niezdrowe jedzenie
Warto wyeliminować tłuste, słodkie i ciężkie potrawy

Łagodzimy, leczymy, pomagamy

Jeśli chodzi o łagodzenie objawów zgagi czy niestrawności przyda nam się wspomniana rodzina produktów Rennie, czyli tabletki do ssania (miętowe i owocowe). Są one dostępne bez recepty, a ich działanie jest oparte o naturalnie występujące substancje – węglan wapnia i węglan magnezu, które w żołądku zamieniają nadmiar kwasu w wodę i inne bezpieczne substancje. Za sprawą węglanu wapnia środek działa szybko. Z kolei węglan magnezu wchodzi w reakcję po chwili i dzięki temu przedłuża czas działania leku. Kwas zostaje zneutralizowany i pacjent odczuwa wyraźną ulgę oraz poprawę samopoczucia.

rennie
Rodzina produktów Rennie

 

Zdjęcia: pixabay.com, rennie.pl, istockphoto.com

Dodaj komentarz