Znamy powiedzenie – jesteś tym, co jesz. Warto wiedzieć, że zawartość talerza ma również wpływ na sprawność mózgu, koncentrację czy przyswajanie wiedzy. Naukowo dowiedziono, że nasza dieta może stymulować mechanizmy oraz funkcje intelektualne mózgu. Dieta dla mózgu powinna zawierać ważne witaminy i składniki mineralne, które pobudzają procesy myślenia, kojarzenia oraz ułatwiają naukę.
To, co jemy wpływa na wytwarzanie enzymów, hormonów oraz neuroprzekaźników, czyli substancji chemicznych niezbędnych do przesyłania sygnałów między neuronami. Dieta dla mózgu musi dostarczać energię, którą zużywamy w procesach zdobywania i przetwarzania informacji.
Składniki diety dla mózgu?
Skoro potrzebujemy solidnej dawki energii do myślenia, uczenia się i koncentracji, niezbędne będą nam węglowodany. Okazuje się, że mózg zużywa ok. 25% energii dostarczanej organizmowi, a zatem potrzebuje glukozy. Nie należy jednak utożsamiać diety dla mózgu z objadaniem się słodyczami, chodzi tu bowiem o węglowodany złożone, których źródłem są m.in. takie produkty jak nasiona, ziarna zbóż, mąka z pełnego przemiału (razowe pieczywo, makarony), niełuskany ryż, kasze, ziemniaki, fasola, soczewica. Energia dostarczana w takich pokarmach uwalania się wolniej i organizm zdąży dobrze ją „zagospodarować”.
Dla sprawnej pracy mózgu niezbędne są także witaminy oraz minerały. Należy szczególnie zadbać o odpowiednią podaż witamin z grupy B, zwłaszcza choliny (witamina B4) i niacyny (B3), które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Witamin tych szukamy np. w soi, w pieczywie z pełnego przemiału, tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, produktach pełnoziarnistych, fasoli, grochu, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych. Można także zażywać suplementy, takie jak lecytyna, która poprawia pamięć. Naturalnie znajdziemy ją w orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy.
Inne składniki ważne dla mózgu to:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – źródłem są ryby i oleje,
- cynk – w ostrygach i w pestkach dyni,
- magnez – w połączeniu z wapniem wspiera przewodzenie impulsów nerwowo-mięśniowych, chroni mózg przed metalami ciężkimi, warto go suplementować,
- potas – odpowiedzialny za dotlenienie mózgu, znajduje się m.in. w winogronach, bananach, pomarańczach, morelach, awokado, melonach, nektarynkach, brzoskwiniach, pomidorach i ziemniakach,
- fosfor – stymuluje intelekt i pamięć, dodaje sił witalnych, znajdziemy go głównie rybach,
- kwas linolowy (CLA) – w tłuszczach rybnych i roślinnych, poprawia koncentrację, pamięć, nastrój.
Co powinno znaleźć się w diecie dla mózgu?
Dla sprawnego mózgu, dobrej pamięci, nastroju i przyswajania, warto włączyć do menu m.in.:
- siemię lniane – zawiera dużo lecytyny, cynku i kwasów tłuszczowych omega-3,
- dynię bogatą w błonnik, fosfor, potas, wapń i magnez oraz witaminy C, z grupy B oraz kwasy: pantotenowy, asparginowy i nikotynowy,
- winogrona – zawierają potas, żelazo, magnez oraz witaminy, m.in. niacynę,
- śliwki – bogate w potas, błonnik oraz witaminy B1 i B3 łagodzące stres i stymulujące mózg,
- preparaty z żeń-szeniem i miłorzębem,
- zieloną herbatę, która ożywia skuteczniej niż kawa.
Zdjęcia: pixabay.com